Tips en wetenswaardigheden


        


               

Tophartspecialist ondermijnt 

mythe der verzadigde vetten

nb_plaatje_153.png

Dr. Aseem Malhotra, een internationaal gerenommeerde hartspecialist, stelt dat recente onderzoek het verband tussen verzadigde vetten en hartziekten niet meer ondersteunt, hoewel de verzadigde vetten nog steeds - al sinds de jaren zeventig - gedemoniseerd worden. In de British Medical Journal citeert hij een recente studie uit JAMA die zijn stelling staaft: een dieet arm aan vetten verslechtert het bloedlipideprofiel, verlaagt de insulinegevoeligheid en vermindert de verbranding van energie (dus meer energie-opslag), wanneer de vergelijking gedaan wordt met een dieet laag in koolhydraten.

Obesitas is nog altijd gestaag aan het toenemen, hoewel vetinname ondertussen gedaald is. De voedingsindustrie heeft verzadigde vetten vervangen door toegevoegde suikers, die een belangrijkere oorzaak zijn van metabool syndroom. Twee derde van hartpatiënten blijkt ondertussen aan het metabool syndroom te lijden!

Ook doet hij een uitval naar statinen: hoewel statinen de tweede vaakst voorgeschreven medicatie is in de VS, is hun toegevoegde waarde op de preventie van cardiovasculaire ziekten discutabel. Totaal cholesterol is geen risicofactor in deze populatie.

Dr. Malhotra pleit dan ook voor een mediterraan dieet, dat drie keer zoveel beter werkt dan statinen!

Referenties: 
Malhotra A. Saturated fat is not the major issue. BMJ. 2013 Oct 22;347:f6340

     

              

                       

                  Boekentip: 


"Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten".

Een boek wat voor iedereen verplichte kost zou moeten zijn. Kanker komt steeds vaker voor, en is sinds 2007 in Nederland doodsoorzaak no.1. (zie ook: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/sterfte-naar-doodsoorzaak/waaraan-overlijden-mensen-in-nederland ). 

Dit gegeven zou voor iedereen reden genoeg moeten zijn om kennis op te doen hoe we kunnen voorkomen dat we het slachtoffer worden van deze vreselijke ziekte. De oorzaak én de oplossing van kanker waren reeds in 1926 bekend! Miljoenen mensen zijn het slachtoffer geworden van kennis die stelselmatig is genegeerd.

In oktober 2013 is onderstaand boek uitgekomen die in duidelijke taal uitleg geeft over wat kanker is, de hoofdoorzaak en geeft kennis hoe men zich kan beschermen tegen kanker. Het geeft tevens een onthutsend beeld waarom deze kennis niet bij het grote publiek bekend is gemaakt. 

Maak kennis van één van de grootste schandalen van de laatste decennia. Het doelbewust achterhouden van informatie die voor miljoenen mensen te laat is, maar voor iedereen van cruciaal belang is om te weten en zo te voorkomen dat we door gebrek aan kennis ook bij de slachtoffers van de toekomst gaan horen. 


                                                   

Samenvatting

Auteur: Ard L.G. Pisa

  • Nederlands
  • 384 pagina's
  • Succesboeken.Nl
  • oktober 2013
  • ISBN13: 9789079872640

Korte samenvatting van de inhoud: 

Na het uitkomen en lezen van het boek Het verzwegen verhaal over kanker van prof. Brian Peskin, gebaseerd op de wetenschap van Nobelprijswinnaar dr. Otto Warburg,heeft Ard Pisa nog maar één missie: dit moet iedereen weten! Het kan niet waar zijn dat de oorzaak van kanker sinds 1926 bekend is, maar dat de kankerindustrie met zijn farmaceutische spelers met miljarden omzet er niets van wil weten. Komt de volgende fraude aan het licht? Het wordt tijd om de waarheidboven tafel te krijgen maar bovenal mensen beter voor te lichten overde ziekte en preventie ... daar gaat dit boek over!

In duidelijke, soms choquerende bewoordingen gaat er een nieuwe wereld voor je open. Word niet boos als je andere dingen leest dan waar je tot nu toe in hebt geloofd. Soms is het moeilijk wennen aan een andere of nieuwe zienswijze.

Dit boek laat in duidelijke taal zien wat kanker nu eigenlijk is, wat de hoofdoorzaak is en hoe je jezelf maximaal kan beschermen tegen de ontwikkeling van kanker. Er zijn 10 belangrijke wetenswaardigheden over kanker die iedereen zou moeten weten: ... lees verder op de eerste pagina's in het boek.

Op 13 april 2013 verscheen in de Telegraaf het artikel/interview 'Kanker de Baas'. Een top-kankeronderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam doet de volgende zeer schokkende en onthutsende uitspraken: "75% van alle kankermedicijnen werkt niet ...  drie van de vier patiënten hebben geen baat bij de medicijnen die hen gegeven worden. Chemo is een botte bijl tegen alles wat snel deelt." ... lees verder op de eerste pagina's in het boek.

Over de auteur:Bedrijfskundig ingenieur Ard Pisa (1971) heeft 17 jaar in het bankwezen gewerkt, waarvan de laatste 10 jaar als managementteamlid van diverse lokale Rabobanken. Zijn authentieke en passievolle eigentijdse stijl viel op en leverde hem in 2011 binnen de Rabobankorganisatie de leiderschapsprijs op. Zijn visie op leiderschap is opgenomen in het boek 'Leiderschap bij de Rabobank'. Na het afronden van een tweejarige opleiding voor personal coaching in 2006, startte Ard vanuit zijn gedrevenheid voor gezondheid eigen onderzoeken op om te achterhalen wat nu wél en niet gezond is op het gebied van voeding, beweging en emotionele huishouding. Zijn vastberadenheid, die hij ontwikkelde in het bankwezen, leverde hem historische ontdekkingen op. Tijdens zijn jarenlange gezondheidsonderzoek kwam hij de briljante wetenschappelijke kankeronderzoeken van wijlen dr. Otto Warburg en professor Brian Peskin tegen. Een korreltje zout

Overgenomen van het blog van Melchior Meijer: Het Paleo Perspectief. Geschreven op 22 februari 2012.                                 http://melchiormeijer.wordpress.com/2012/02/22/een-korreltje-zout/ 

                                                                                                                                                                                         

Nederland heeft de oorlog verklaard aan zout. Zojuist meldde het RIVM in een alarmerend persbericht dat we veel te veel zout eten en dat er iets moet gebeuren. De Consumentenbond maakte onlangs op het symposium ‘Opzouten!’ bekend dat Nederlanders gemiddeld tien tot twaalf gram keukenzout (natriumchloride) per dag gebruiken, vrouwen iets minder dan mannen. Dat is vier tot zes gram meer dan de aanbevolen inname en maar liefst een gram of negen meer dan het fysiologische minimum van 1 gram per dag. Ruim driekwart van het zout dat we binnenkrijgen, komt uit fabrieksvoedsel. Onder aanvoering van onderzoekster Marianne Geleijnse van Wageningen Universiteit streven bedrijven als Unilever en HAK er naar om producten met minder zout op de markt te brengen. Becel brood is een goed voorbeeld, ha, ha, ha! Volgens epidemiologe Geleijnse zou vermindering van onze hoge zoutinname het aantal hartinfarcten en beroertes fors verminderen en tot wel vijfduizend sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen. Dat velen meer zout binnenkrijgen dan ze nodig hebben, betwist niemand. Maar over de effecten van zoutbeperking op onze gezondheid bestaat verrassend weinig overeenstemming. Volg de gulden middenweg, lijkt het paleo-devies. Vijf prangende vragen over zout.


Kan ik zoutloos leven?

Nee. Zout is absoluut noodzakelijk voor het leven. Je lichaam kan het niet zelf maken, al je cellen zijn er van afhankelijk en als je er te weinig van binnenkrijgt, ga je dood. Vooral duursporters moeten uitkijken voor de gevaren van zoutgebrek. Peter Burne, 22 jaar, was een getalenteerd en fanatiek hardloper. Hij had vaak gelezen dat je bij warm weer niet genóég vocht tot je kunt nemen. Dus dronk hij tijdens de Marathon van Londen elk bekertje water dat hij te pakken kreeg. Zoals de meeste lopers was Peter een erg gezondheidsbewuste eter. Zout meed hij als de pest. Na succesvol te zijn gefinisht werd Peter niet lekker. Hij kreeg krampen en uitzonderlijk slappe benen. Voor hij iemand kon aanklampen klapte hij tegen het asfalt. Dood. Acute hartstilstand. Reanimatie mocht niet meer baten. Peter Burne stierf aan hyponatremie, een veel te laag zoutgehalte in zijn bloed. Het risico dat hem iets dergelijks was overkomen als hij niet zoutarm had gegeten, was volgens behandelende artsen ongeveer gelijk aan nul.


Moet ik mijn zoutinname bewaken als een schoolfrik?

Dat hangt er van af. Groningse wetenschappers stelden vast dat nierlijders minder snel achteruit gaan als ze fors minder zout gebruiken. Maar de meesten van ons hebben gelukkig prima nieren. Het effect op de bloeddruk dan? Op bevolkingsniveau heeft matige zoutvermindering weinig invloed, laten grote onderzoeken zien. Grof geschut werkt wel. Drastische vermindering van de zoutinname geeft bij alle mensen na verloop van tijd inderdaad een flinke afname van de bloeddruk. Wanneer proefpersonen in een laboratoriumsetting ‘fysiologische’ doses zout krijgen – gelijk aan of minder dan de gram per dag die een oerwoudmenu verschaft – keldert hun bloeddruk na enkele dagen, of ze nu wel of niet ‘zoutgevoelig’ zijn. De conclusie is verleidelijk: weinig zout draagt via bloeddrukverlaging bij tot een lang en gezond leven. Dat is wat ondermeer Voedingscentrum en RIVM ons momenteel inpeperen. Maar misschien moeten we die logica met een korrel zout nemen. Mensen die hun zoutconsumptie drastisch beperken, verlagen hun bloeddruk en… gaan dood. Paradoxaal genoeg voornamelijk aan hartinfarcten. Er waren al eerder rare aanwijzingen in die richting. Zo heeft Japan zowel de hoogste zoutconsumptie ter wereld als de hoogste levensverwachting. Maar onlangs presenteerde Dr Hillel Cohen van Albert Einstein College of Medicine onderzoeksgegevens die moeilijk zijn te negeren: minder zout staat gelijk aan meer doden, hoe je de in het prestigieuze Journal of the American Medical Association gepubliceerde gegevens ook interpreteert. “Het is duidelijk dat we iets over het hoofd zien,” geeft Cohen als commentaar. “Er is iets wat drastische zoutbeperking ondanks het eventuele bloeddrukverlagende effect ongunstig maakt.” Cohen heeft zelf wel een vermoeden wat dat kan zijn. “Weinig natriumchloride maakt de lichaamscellen minder gevoelig voor het hormoon insuline,” stelt hij. “Dat is erg ongunstig. Verder wordt het hart ‘prikkelbaarder’, waardoor zich gemakkelijker ritmestoornissen voordoen. Je kunt je voorstellen dat het risico op plotse hartdood dan toeneemt. Er zijn ook aanwijzingen dat een lage zoutinname depressief kan maken.” Een saillant gegeven is dat mensen in tegenstelling tot andere apen geen jodiumsparend mechanisme bezitten. “We plassen, huilen en zweten het rijkelijk uit, een eigenschap die we delen met zoogdieren die zijn aangepast aan een marien, dus zout milieu,” zegt de Canadese evolutiebioloog Dr Stephen Cunnane. “Er komen steeds meer aanwijzigen dat mensen zijn geëvolueerd in een kustlandschap. Daar is zout en jodium in overvloed, dus hoeft het lichaam er ook niet zuinig mee te zijn.” Het zou dus best eens kunnen dat wij zijn aangepast aan een relatief hoge zoutinname. Maar pas op, dat is niet bewezen.

Moet ik tijdens het koken oppassen met zout?                                                                                  

Dat zet meestal weinig zoden aan de dijk. Zout uit de zoutstrooier maakt maar een piepklein deel uit van onze totale dagelijkse zoutconsumptie. Volgens het RIVM komt 77 procent van het zout dat we eten uit brood, kaas, vleeswaren, soep, pizza en andere kant en klare gemaksproducten. Slechts 12 procent zit van nature in voedingsmiddelen en de overige 5 procent is afkomstig uit het zoutvaatje in de keuken. Harold McGee, meesterkok en auteur van de culinaire klassieker On Food and Cooking, adviseert zo vaak mogelijk te koken met verse, onbewerkte en dus meestal zoutarme ingrediënten. “Als je die vervolgens op smaak brengt met normale hoeveelheden zout, is er niets aan de hand,” zegt hij. “Zout is een basissmaak die door geen enkel ander ingrediënt kan worden geleverd. Het onderdrukt bitter, trekt allerlei andere smaken naar voren en verschaft een voller mondgevoel. Onze hersenen verwachten een beetje zout. Als je het helemaal weghaalt, blijft er van het eetplezier weinig meer over.”


Is er geen ‘antigif’ tegen zout?

Absoluut. Kalium. Klein biologielesje: de cellen in ons lichaam proberen voortdurend een evenwicht te vinden tussen de hoeveelheid natrium buiten en de hoeveelheid kalium in de cellen. Als de natrium-kaliumbalans verstoord raakt, grijpt het lichaam naar allerlei op termijn ongezonde compensatiemechanismen. Ons ‘zoutprobleem’ is volgens een groeiende schare onderzoekers net zo zeer een gevolg van een te lage kaliuminname als van een te hoge zoutinname. Diverse studies laten zien dat de meeste Nederlandse vrouwen veel meer natrium dan kalium binnenkrijgen. Goede kaliumbronnen? Aardappelen, bananen, rozijnen, groene bladgroenten, pure chocola, kokos en broccoli.


Waarom zijn veel kant en klare etenswaren zo zout?

In de eerste plaats omdat het lekker is. We zijn er aan gewend en verwachten het. “Zout is een krachtige smaakversterker,” zegt Marion Nestle, voedingswetenschapper en auteur van het boek Food Politics. “Bijna iedereen is gewend aan de rijkere, vollere smaak van bewerkte levensmiddelen. Haal die ladingen zout eruit en mensen zullen gaan klagen dat het flauw is. Als je helemaal stopt met het eten van fabrieksproducten, zullen je smaakpapillen een poosje moeten wennen aan hoe eten eigenlijk smaakt. Maar daarna vinden de meeste mensen die overdreven zoute smaak juist too much.” Zout wordt ook toegevoegd als conserveermiddel en om vieze, chemische smaakjes in bijvoorbeeld frikadellen, worst, koekjes, brood en chips te maskeren. “En vergeet frisdrank niet,” zegt kinderarts Robert Lustig, die faam verwierf met zijn YouTube-lezing Sugar, The Bitter Truth. “Frisdrankfabrikanten stoppen veel zout in de cola, zodat je snel weer dorst krijgt. De vijftien klontjes suiker per blikje zijn wat mij betreft het grootste probleem, maar het blijft natuurlijk een gemene truc.”


N.B. (door Fonger Smits): Er is een groot verschil tussen het gewone zout zoals u dit in de winkel koop (bijvoorbeeld Jozo-zout) en zeezout. Ook tussen verschillende zeezouten onderling zijn er veel verschillen. Een zeer hoogwaardige vorm van zeezout is Keltisch Zeezout. Dit zout is ongeraffineerd en dus NIET ontdaan van alle essentiële mineralen en spoorelementen die voor lichaam zo nodig zijn. Gewoon keukenzout is namelijk door het raffineren geheel ontdaan aan alle mineralen en spoorelementen. Hierdoor bestaat keukenzout voor de volle 100% uit natrium. Ongeraffineerd zeezout als Keltische zeezout geeft het lichaam enorme gezondheidsvoordelen. Vele processen in het lichaam verlopen beter wat bijdraagt tot het instant houden of terug krijgen van een goede gezondheid. Natuurlijk kunt u niet ongelimiteerde hoeveelheden van dit zout gebruik maken, maar dat spreekt voor zich. Te verkrijgen bij vele natuurvoedingsleveranciers of via diverse internetsites. Deze leveren ook 1 kg verpakkingen.    
De Gezondheidseffecten van biologische voeding. (door Fonger Smits)  

                                                                                                                    

Op 4 september 2012 werd door de Volkskrant een artikel geplaatst waarin bericht werd dat uit literatuuronderzoek van de universiteit van Stanford bleek dat biologische voeding niet gezonder zou zijn dan niet-biologische voeding. 

 

Hierbij wordt u gewezen op de reactie van Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut dat opmerkt dat het onderzoek vooral toont dat het nog te vroeg is om uitspraken te doen over de gezondheidseffecten van biologische producten. In dit artikel werd onder meer gewezen dat uit onderzoek is vast komen te staan dat bij jonge kinderen die biologische zuivel gebruikten tot 30% minder eczeem voorkwam. 

Voor velen is het natuurlijk zonder dit onderzoek al duidelijk dat biologische voeding altijd beter is, en wel om de volgende redenen:

- niet belastend voor het milieu.

- meer vitamines, mineralen en vele andere vaak nog niet bekende, en voor de gezondheid belangrijke stoffen bevat (bijvoorbeeld de stof salvastrolen).

- geen belastende chemische restanten bevat zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Let op, chemische stoffen kunnen onze hormonen sterk beïnvloeden. Met alle gevolgen van dien.

- veel meer smaak heeft dan niet-biologische voeding.

Alleen om deze redenen hoeven we niet te wachten op verder onderzoek om te besluiten te kiezen voor biologische voeding.

N.B. Door middel van de in onze praktijk gebruikte meetapparatuur wordt voortdurend aangetoond dat het lichaam behoorlijk belast kan zijn door bestrijdingsmiddelen. Ontgiften kan dan ook van belang zijn om te voorkomen dat het lichaam hierdoor schade oploopt.